Missie:
Onze missie is “Samen Ontspannen Durven”
- Wij zijn Cittaslow;
- Wij zijn voor onze inwoners, ondernemers en organisaties een betrouwbare overheid;
- Wij zijn een flexibele organisatie die zich aanpast bij de veranderende eisen van de Participatiesamenleving;
- Wij staan voor Samen Ontspannen Durven!
Wij werken vanuit een informele organisatie met korte lijnen, waardoor we een grote slagkracht hebben. Er is ruimte om te experimenteren en een grote mate van eigen verantwoordelijkheid. Onze missie Samen Ontspannen Durven is de basis van wie we zijn en wat we doen. De drie woorden hebben elk een eigen betekenis, maar versterken elkaar in de verbinding:
- Samen: we klaren de klus met elkaar en met onze inwoners, voelen ons onderdeel van het geheel en werken samen aan gemeenschappelijke doelen.
- Ontspannen: we werken in een ontspannen en prettige sfeer met een fit lichaam en een opgeruimde geest.
- Durven: we weten wat we kunnen en nodig hebben in ons werk en durven daarvoor te staan, ook in relatie tot de dienstverlening aan onze inwoners.
Visie
We zijn een betrouwbare partner in onze veranderende rol in de samenleving.
Betrouwbare overheid
- We zijn open, professioneel, consequent en bereikbaar, en komen onze afspraken na;
- Wij ondersteunen het bestuur bij het ontwikkelen en realiseren van haar visie;
- Wij staan voor een onafhankelijk, integer advies en een professionele uitvoering.
Veranderende rol overheid
- We zijn in dialoog met onze inwoners, ondernemers en organisaties en staan open voor ideeën en suggesties en stemmen onze dienstverlening af op de vraag uit de samenleving;
- Wij willen gezien worden als onderdeel van een netwerk van actoren. Wij treden verbindend op, faciliteren het proces en kunnen de uitvoering waar mogelijk overlaten aan partners.
Kernwaarde
- Wij hanteren de Cittaslow-principes, de menselijke maat, sociale cohesie, ambachtelijkheid, kleinschaligheid en verstandig gebruik van technologie, als leidraad.
Organisatie-ontwikkeling: Swingende Tent, Koersdocument en ‘Kiezen voor de Toekomst’
De horizon van het Koersdocument (geschreven in 2018) was het jaar 2023. Dit jaar is gebleken dat veel ideeën en plannen uit het Koersdocument zijn gerealiseerd. Maar niet alles. Dat was ook niet het plan in 2018. Het Koersdocument zou vooral richting geven aan de ontwikkelingen in onze organisatie.
Inmiddels is gebleken dat het Koersdocument nog steeds actueel is. Én dat er in de loop der jaren iets andere accenten nodig zijn. Die zijn vastgelegd in de visie voor de Swingende Tent. Sleutelwoord is ‘wendbaarheid’, zodat onze organisatie klaar is voor steeds meer complexe opgaven die op ons af komen. In 2023 is de noodzaak hiervoor nog weer eens gebleken. Opgaven als vluchtelingencrisis; wooncrisis; noodopvang en duurzaamheid hebben veel van onze organisatie gevraagd.
Via de 5 actielijnen van de Swingende Tent hebben we ook in 2023 gewerkt aan het vergroten van die gewenste wendbaarheid. Enkele acties die daaraan hebben bijgedragen:
- we hebben een vervolg op de nulmeting werkgelukscan uitgevoerd. Conclusie is dat het werkgeluk is gestegen in onze organisatie! Dus de uitgevoerde acties hebben rendement gehad;
- we hebben ons strategisch vermogen versterkt door een tweede vaste projectleider aan te stellen en een beleidsteam Duurzaamheid in te richten.
Huisvesting en ontmoeting
Nadat in september 2022 een huisvestingsplan in de raad is besproken, zijn vervolgens stappen gezet om te komen tot een vernieuwd gemeentehuis, waarbij we onze voorbeeldrol op het gebied van duurzaamheid pakken én gelijktijdig invulling geven aan een goede moderne huisvesting voor onze werknemers. De belangrijkste stappen die in 2023 zijn genomen, zijn:
- keuze architect;
- organisatie en raad meenemen in de te maken keuzes (door projectgroep, klankbordgroep medewerkers en klankbordgroep raad);
- plan voor inrichting van het gebouw, inclusief (uitwerking) werkplekconcept, vernieuwde raadzaal en verplaatsing werkcafé (naast de raadzaal).
Van belang hierbij zijn de principes ‘Huis van de gemeenschap’ en ‘ontmoeten en verbinden’.
Arbeidsmarkt
De schaarste op de arbeidsmarkt blijft ook in Borger-Odoorn voelbaar. We zetten diverse oplossingen in om zo veel mogelijk de goede medewerkers aan ons te binden. We hebben in 2023 een ervaren recruiter in dienst genomen en hebben gewerkt aan onze arbeidsmarktcommunicatie. Begin 2024 wordt het nieuwe werkgeversmerk gelanceerd.
Ook in 2023 is weer een groep van 4 trainees ingestroomd. Van de groep uit 2022 is één trainee in 2023 ingestroomd in een vaste functie bij ons.
Het onderzoek naar een gezamenlijk trainee-programma in BOCE-verband (of breder) heeft langer tijd nodig en wordt in 2024 voortgezet.